04.Clubul-copiilor-2
Știri

Clubul Copiilor – activități pentru copiii ucraineni

Fundația ICAR implementează în cadrul proiectului RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucrainaun program de activități psiho-sociale ce include si organizarea a două cluburi ale copiilor preșcolari.

În cadrul cluburilor se organizează activități de zi pentru copiii ucraineni găzduiți la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, scopul acestora fiind dezvoltarea interacțiunii sociale și a abilităților emoționale ale copiilor ucraineni pentru viața de grup în context post-migrator.

În acest sens, sunt derulate activități de tip nonformal, atât în aer liber, cât și în interior, activități psiho-sociale, artistice, recreative prin care se dorește atât descoperirea și valorizarea talentelor copiilor, cât și dezvoltarea creativității fiecărui copil. Până în prezent au fost derulate diverse ateliere educative, de comunicare și de creație, jocuri în aer liber.

Activitățile sunt derulate de către mediatorii interculturali împreună cu psihologul și responsabilul de grup țintă din cadrul proiectului, după un program stabilit și în funcție de disponibilitatea grupului țintă.

Principalele locații în care au fost derulate cluburile copiilor sunt gestionate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, cu care Fundația ICAR are încheiat un protocol de colaborare, și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2.

Proiectul RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina este derulat de Fundația ICAR în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021.

03.Articol-sesiune-formare-mediatori
Știri

Sesiune de formare pentru mediatori interculturali sanitari

Fundația ICAR a organizat în perioada 28 – 30 iunie 2023 prima sesiune de formare a mediatorilor interculturali sanitari implicați în asistarea persoanelor strămutate forțat din Ucraina.

Evenimentul s-a derulat în cadrul Hotelului Holiday Inn Bucharest-Times (Bulevardul Decebal nr. 19) și a adunat un număr de 18 persoane, mediatori interculturali sanitari, vorbitori de limba română și rusă/ucraineană.

Scopul sesiunii a fost acela de a crea o rețea de mediatori sanitari și de a-i pregăti pe aceștia în vederea însoțirii și facilitării accesului persoanelor strămutate forțat din Ucraina la servicii medicale. Mediatorii au fost identificați atât prin derularea unui proces de selecție public, în mediul online, cât și prin contactarea organizațiilor active în asistența refugiaților, care lucrează cu mediatori.

În cadrul sesiunii au fost abordate subiecte precum comunicarea interculturală, competențele și principiile de lucru în procesul de mediere, trauma și tulburarea de stres post traumatic, terminologia medicală de bază, etica profesională și confidențialitatea, precum și epuizarea psiho-emoțională (burnout).

Sesiunea a fost susținută de formatori din Republica Moldova și Elveția cu o vastă experiență de lucru cu persoane afectate de război și migrație și consecințele pe care acestea le pot avea la nivelul sănătății fizice și mintale și a fost organizată în cadrul proiectului RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina, derulat de Fundația ICAR în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021.

02
Știri

Întâlnire de lucru cu specialiști implicați în asistarea persoanelor strămutate forțat din Ucraina din cadrul DGASPC-urilor din București

Fundația ICAR a organizat în data de 8 iunie 2023 o primă întâlnire cu specialiști din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, implicați în asistarea persoanelor strămutate forțat din Ucraina.

Întâlnirea a fost facilitată de către personalul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) din Chișinău, în vederea împărtășirii din provocările întâlnite în asistența directă a persoanelor strămutate forțat din Ucraina (PSFU) și a modalităților de lucru cu acestea.

La întâlnire au fost invitați să participe reprezentanți din toate cele 6 Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul sectoarelor municipiului București, precum și din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.

Persoanele care au participat la această întâlnire de lucru au avut ocazia de a face schimb de experiență cu specialiștii din Republica Moldova, de a învăța metode noi în abordarea diverselor situații cu care se confruntă PSFU, precum și de a prezenta metodele proprii prin care au lucrat cu acestea.

Întâlnirea face parte dintr-un proces mai amplu de realizare a unui ghid de bune practici dedicat specialiștilor din sănătate și asistență socială privind prevenirea instalării/acutizării unor tulburări psihice post-traumatice în rândul PSFU.

Întâlnirea s-a desfășurat în cadrul proiectului RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina implementat de Fundația ICAR în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024 și care beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021.

01.Comunicat-conferinta-lansare-3
COMUNICAT DE PRESĂ

Conferința de lansare a proiectului „RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina”

Fundația ICAR organizează în data de 09 iunie 2023, începând cu orele 10:00, Conferința de lansare a proiectului „RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina”. Evenimentul va avea în București, la Hotel Holiday Inn Bucharest-Times, Bulevardul Decebal nr. 19.

Proiectul se implementează în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024 și urmărește să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a Persoanelor Strămutate Forțat din Ucraina (PSFU) prin derularea de activități psiho-sociale pentru mamele și copiii din Ucraina aflați în asistența Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, crearea unei rețele de mediatori interculturali sanitari și a unei hărți online a serviciilor de sănătate disponibile în București pentru PSFU.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice și organizațiilor non guvernamentale cu rol în asistența migranților/refugiaților proveniți din Ucraina, mediatori interculturali, precum și alți factori interesați.

Proiectul „RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina” este derulat de Fundația ICAR în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria)cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021. Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a Persoanelor Strămutate Forțat din Ucraina (PSFU), prin evitarea instalării/cronicizării efectelor generate de război.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.