Excursii tematice recreative organizate în luna februarie pentru ucrainenii din București
În luna februarie 2024 am continuat seria de excursii tematice recreative pentru persoanele strămutate forțat din Ucraina găzduite la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din București organizate în cadrul proiectului „RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina”, ca parte a programului de activități psiho-sociale.
Astfel, au fost vizitate două locații noi care au permis persoanelor participante să se familiarizeze cu noțiuni de floră, faună, istorie și cultură ale poporului român și anume Vulcanii Noroioși – Buzău și Castelul Cantacuzino din Bușteni.
Vulcanii Noroioși din județul Buzău, declarați monument al naturii în anul 1924, sunt cei mai reprezentativi vulcani de acest tip din România. Vulcanii reprezintă o arie protejată, fiind o rezervație naturală de tip botanic și geologic, a doua din Europa ca dimensiune. Cu toate că în zonă nu este întâlnită vegetația obișnuită, din cauza solului sulfuros, rezervația reprezintă un mediu propice pentru o plantă rară – Nitraria schoberi (Gărdurariță).
În urma excursiei tematice organizată la Vulcanii Noroioși, beneficiarii proiectului și-au însușit elemente de floră și faună ale României.
Castelul Cantacuzino din Bușteni, construit în anul 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, reprezintă unul dintre monumentele cu o mare valoare arhitectonică, istorică și documentară ale României. Castelul adăpostește o întreagă colecție de heraldică reprezentând 27 de blazoane ale familiilor de boieri înrudite cu familia Cantacuzino, colecție unică în România. De asemenea, în interiorul castelului, se găsește și o galerie unică de picturi murale realizate pe piele de Cordoba ce cuprinde 12 portrete în mărime naturală ale principalilor membri ai familiei Cantacuzino din ramura valahă.
În urma excursiei tematice organizată la Castelul Cantacuzino, beneficiarii proiectului și-au însușit elemente de istorie a poporului român, însă au putut aprecia și valoarea arhitectonică și artistică a monumentului.
De asemenea, rolul excursiilor este și acela de a crește coeziunea grupurilor, de a stabili un climat de încredere, favorabil comunicării.
Proiectul „RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina” este derulat de Fundația ICAR în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021.