Rolul mediatorilor interculturali în lucrul cu persoanele strămutate forțat din Ucraina
Începând cu luna februarie 2022, România s-a confruntat cu un influx masiv de persoane strămutate forțat din Ucraina ca o consecință a conflictului armat declanșat de Rusia. Conform comunicatului transmis de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, „începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 24.01.2024, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 7.186.525 cetățeni ucraineni”. Totodată, datele statistice Eurostat arată ca la finele lui noiembrie 2023, în România erau peste 144.000 de cetățeni din Ucraina aflați sub protecție temporară.
Ca și celelalte tipuri de persoane care beneficiază de o formă de protecție în România, și persoanele strămutate forțat din Ucraina se confruntă cu diverse probleme ce țin de integrarea socială, pe piața muncii, asistență medicală, educație etc., ca urmare a diferențelor culturale, lingvistice, birocratice dintre cele două țări. Pentru rezolvarea acestor probleme, migranții intră în contact cu diverse instituții/autorități implicate în procesul de integrare, acesta fiind motivul pentru care a apărut nevoia de a lucra cu mediatori interculturali.
În general, mediatorii interculturali sunt străini care desfășoară activități de mediere între migranți și instituții din România, persoane care au conexiuni și relații în comunitățile de străini din care provin.
Principalul rol al mediatorilor interculturali este acela de a facilita acomodarea și integrarea migranților în societatea românească, furnizând servicii în diverse domenii precum: social, sanitar, școlar, judiciar, administrație publică etc. Chiar dacă de multe ori mediatorii sunt folosiți ca traducători, cei mai mulți dintre ei îi ajută pe migranți să înțeleagă diversele proceduri, să își facă actele, să meargă la cursuri de limba română, dacă doresc.
În ceea ce privește domeniul sanitar, din cadrul unor cercetări realizate în rândul persoanelor strămutate forțat din Ucraina a reieșit faptul că multe dintre acestea au întâmpinat probleme în accesarea serviciilor sanitare, datorate barierelor de limbă și a diferențelor dintre sistemele de sănătate din România și Ucraina.
Pentru a facilita rezolvarea unor astfel de probleme, Fundația ICAR a creat o rețea de mediatori interculturali sanitari în cadrul proiectului RAZOM (ÎMPREUNĂ), vorbitori de limba română și ucraineană/rusă, care au participat la 2 sesiuni de formare specifice în vederea însoțirii și facilitării accesului persoanelor strămutate forțat din Ucraina la servicii medicale.
Proiectul „RAZOM (ÎMPREUNĂ) – Rețea de servicii de sănătate fizică și mintală adaptate nevoilor refugiaților din Ucraina” este derulat de Fundația ICAR în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2021.